Voor eigenzinnige denkers en kleurrijke voelers

Bewust Hoogsensitief (in een overwegend niet-hoogsensitieve wereld)

Hoogsensitieve kinderen en jongeren lopen soms vast. Omdat ze zichzelf te veel aanpassen aan hun omgeving. Omdat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met hun prikkelgevoeligheid. Omdat ze zich geen raad weten met het vele en intense dat ze voelen. Omdat ze zich niet, of niet voldoende bewust zijn van hun hoogsensitiviteit.

Veroorzaakt het gebruik van social media een depressie?

Sterke prikkelgevoeligheid bij hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde mensen beleven het leven intens. Dat betekent dat ze sterk prikkelgevoelig zijn. Hoe dat er precies uitziet, is bij iedere hoogbegaafde anders. De overexcitabilities (gevoeligheden, intensiteiten) laten zien welke overeenkomsten en verschillen er kunnen zijn.

  • Intellectueel: een ‘ever active’ brein. Snel denken, veel vragen, willen begrijpen, intrinsieke nieuwsgierigheid. Een snelle, eigenzinnige denker, die niet zomaar genoegen neemt met een antwoord, maar steeds weer een nieuwe kwestie of puzzel op te lossen heeft. Leerhonger!
  • Psychomotorisch: het lichaam praat mee! Overactief, beweeglijk, druk, veel en snel praten, altijd met iets moeten friemelen. Dit zijn de stuiterballetjes, vooral als het enthousiasme of juist de spanning toeneemt. Beweging is een belangrijke uitlaatklep.
  • Emotioneel: ik voel dus ik leef. Een intens, veelzijdig en kleurrijk gevoelsleven, met alle nuances die daarbij horen. Het leven ráákt hen, recht in het hart. Ze voelen zich diep betrokken bij (het leven en lijden van) andere mensen, dieren en de wereld in het algemeen. Groot invoelend vermogen, rechtvaardigheidsgevoel en emotionaliteit. Recht uit het hart!
  • Verbeeldend: “If you can dream it…” Dit zijn de verhalenvertellers, de toneelspelers, de schrijvers en de dromers. Mensen met een rijke fantasie en sterke verbeeldingskracht. Zij hebben maar een flintertje realiteit nodig om innerlijk een hele wereld op te tuigen. Zit niet zo te dromen, jongen… Voor hen is dit een prachtig instrument om het leven als magisch te zien.
  • Sensorisch: Gevoelig voor geur, reuk, kleuren, structuren, geluiden. Willen de dingen graag even aanraken, alsof ze dan nog beter kunnen voelen hoe mooi iets is. Kunnen intens geraakt worden door schoonheid. Voorbeelden zijn: kunst, natuur, prachtig kleurenspel of muziek.